Om oss

 

Bandets medlemmar
Och instrumenten vi spelar på
Anders Bength

Anders Bength

Född i Vansbro, som en annan stor, svensk jazztrumpetare utan ”efternamn”! Har annars rötter i stora delar av Dalarna, hur nu det gick till. Bandets ekvilibrist på nya texter till gamla låtar vid jubileum, födelsedagar mm. Spelar trumpet och kornett och delar dessutom sånginsatserna med Mats.

Trumpet – Yamaha Xeno med reversed leadpipe, 2018

Björn Carlborg

Björn Carlborg

Född i Nacka, men även han har haft Falun som adress sedan barndomen. Bandets encyklopediska resurs på New Orleansjazz. George Lewis och Johnny Dodds är några av Björn´s ledstjärnor. Håller strikt uppsikt på Blendas arkiv.
Vid varje årsmöte blir det ett antal ”Javisst-ja” när Björn redovisar årsredovisningen och aktiviteterna under året som gått.
Björn är också ordförande i SPRÄJ, föreningen för SPridande av Äldre Jazz, paraplyorganisation för Blendas Traditional Jazz Band.

Klarinett – Leblanc Sonata, byggd på 1980-talet

tidigare spelade Björn på en
Malerne Paris från 1930-talet men tiden tar ut sin tand
på klarinetter, mera sällan på klarinettister….

Eva Hammarsten

Eva Hammarsten

Född i Östersund men mantalsskriven i Falun sedan unga år. Gift med Mats. På grund av detta har Blendas ockuperat deras olika vardagsrum under alla år för att båda skulle kunna vara med och repetera när barnen var små. En beundransvärd insats för kulturen!

Eva spelar washboard. I hennes fall en bräda av det välkända fabrikatet Blenda Brädet, tillverkad i småländska Hohult på 1920-talet, pietetsfullt modifierad av händige maken som kompletterat med några lämpliga percussionseffekter.

Ingrid Nord

Ingrid Nord

Född och uppvuxen på Brynäs i Gävle men med rötter i Böle och Linghed i östra Dalarna. Har spelat piano sedan början på 1950-talet, strax efter att hon kunde gå och prata rent.

Har älskat jazz hela livet men har tagit en omväg via högskola och klassisk skolning. Landade alltså i rätt miljö vid flytten till Falun. Jobbade som pianopedagog vid Dans o Musikskolan i Falun men är nu glad pensionär som resten av bandet.

Om det mot förmodan inte finns ett välstämt analogt piano i närheten så besitter Ingrid äganderätten till ett

Elpiano – Yamaha P-105

 

Mats Hammarsten

Mats Hammarsten

Född i Stockholm men Falubo sedan barnsben. Mångkunnig multiinstrumentalist med många musikaliska muskler. Mestadels trombonist men har på senare tid även friskat upp sina färdigheter på klarinett. Detta har resulterat i inköp av klarinetter av varierande omfång. Mats brister understundom också ut i sång. Hängiven skidåkare.

Trombone – Kanstul 1602-B
Klarinett – Jupiter JCL 750SQ
Basklarinett – Yamaha YSL 221 2S
Ukulele – Tanglewood Java mod. TUJ2 CE

Mats är även stolt ägare till en trombone av märket King Conservatory model 1105 från 1926 med ”tuning on the playing side” vilket betyder att luren stäms på ”drag”-sidan. Ovanligt!

Per Hamne

Per Hamne

Född i Falun med ett hjärta som klappar för pedagogiken, i synnerhet den som utövas i matematikens och fysikens tjänst. Har ett starkt utvecklat sinne för ädla drycker, speciellt tyska, vita viner. Dessa båda kompetenser utnyttjar Per ibland vid ett närmast vetenskapligt och ursprungligt framställande av en mousserande dryck av god kvalitet.

Tenorbanjo – Gibson Tb3, 1927.
Spelar ibland också på Mats´
Tenorgitarr – Levin Orkestermodell, 1938

Sven-Erik Roos

Sven-Erik Roos

Född i Långshyttan i södra Dalarna men bor sedan ungdomen i Borlänge. Använder sin tuba i flera olika sammanhang men självklart är Blendas´centrum i hans musikliv. Lägger sig också vinn om att hålla Blendas räkenskaper i god ordning.

Tuba – Conn 20J frontbell, 1963. Inköpt på eBay-auktion från USA, utan rimliga garantier, men visade sig vara ett ypperligt instrument. Ibland har man tur! 2019 restaurerad av Janne Nordqvist – Lurmakaren – i Tällberg.

Vid gatuparader använder han en
Sousaphone – King, 1952