Bandet

 

En kort resumé
Från 1979 till 2019
Blendas 1999

Österby i Södermanland

Blendas 2017

Samma gäng, samma plats  –  18 år senare…

Blendas 2022

Redo inför spelning på Thunströmska gården.

Blendas 2010

Restaurang Louis, Söderhallarna, Stockholm

Tanken på att bilda ett band som spelade traditionell jazzmusik föddes av Björn Carlborg när hans tidigare spelkompisar från gymnasietiden i Falun började komma tillbaka till stan efter studier, familjebildning och andra värdsliga ting. Efterhand formerades styrkorna och med Björn på klarinett, Mats på kontrabas, Sven-Erik på ventilbasun (!), Per Mittjas på piano, Per Hamne och ibland också/eller Lasse Roddar på banjo och Eva Hammarsten på brädan var Blenda född. Vi prövade några av Björns förslag på låtar, förmodligen var resultatet inte helt lysande men all vår början….

Anders Bength kom tillbaka till Falun efter studier och arbete på annan ort, föregången av ett rykte som en eminent Armstrong- typ, vilket visade sig vara sant! Per Mittjas flyttade till Åre. In på klaviaturens hav seglade allas vår Kapten Bölja, alias Janne Norén. Mats och Sven-Erik gjorde en rockad och bytte roll med varann. Sven-Erik införskaffade en blåsbas och Mats lade sig i idog träning på en trombone.

Efter detta hade bandet både rätt sättning och en rätt inövad repertoire. Blendas Jazzkapell var fött!! Modet steg med åren och en internationalisering av namnet kändes som ett starkt behov. Blendas Traditional Band var redo att ta sig an den stora världen, utanför de centrala delarna av Falun!

Janne flyttade till Varberg och en räddande ängel med rötter i stan anlände söderifrån. Ingrid Nord med bandets enda teoretiska kunskaper i musikens formler lade inte fingrarna i kors om nåt annat var bess-stämt. Dessutom förser hon oss med Absolut Medfött till nytta och nöje för hela bandet.

I mer än 40 år har vi nu ägnat många tusen timmar åt att alltid ha kul, umgåtts, bildat familjer, repeterat, fått barn, spelat, köpt hus, repeterat mera, fått flera barn, bytt bil, spelat, haft vansinnigt kul, rest till jazzfestivaler, haft kul, spelat på jazzfestivaler och avverkat ett antal fantastiskt roliga årsmöten.

Kort sagt har Blendas Traditional Jazz Band präglat en stor del av våra liv. Förhoppningsvis kommer det också att göra det när vi nu gått in på nästa 40-årsperiod.