Blendabrädet

Ett stycke svensk industri- och musikhistoria
Blendabrädet

Blendabrädet

Hohults Snickerifabrik i Småland etablerades år 1898. 20 år efter starten tillverkades det första egna tvättbrädet. Vid den tiden så levererades produkterna från fabriken med häst och vagn. Den häst som användes var en gammal trotjänare som hette Blenda och den fick ge namn åt den första tvättbrädan. År 1923 anslöts samhället Hohult till den nybyggda, smalspåriga Östra Värends järnväg. Byn fick då en egen järnvägsstation vilket förenklade transporterna och stärkte snickeriets utvecklingsmöjligheter.

Originalbrädan från 1918 bestod helt av trä. Ganska snart övergav man dock den rena trämodellen och började tillverka två nya sorter. En med glas och en med plåt i den räfflade delen. Företaget växte och i början av 1930-talet hade man en årlig produktion av cirka 30 000 dussin tvättbräden.

 Fabriken brann ner år 1931. Produktionen återupptogs dock och tillverkningen av tvättbräden flyttades över till det gamla stallet på fabriksområdet.

 Produktionen av tvättbräden fortsatte under 1940-talet. Plåten till brädena importerades från Polen och glaset från Belgien. Veckningen gjordes på egna specialmaskiner i Hohult. År 1949 tillverkades elva olika typer av tvättbrädor, av vilka fyra var speciellt avsedda för export. En av dessa fyra exportbrädor var Blenda Brädet. Exporten gick mestadels till England och dominions. Men även i Afrika och Sydamerika så tvättade man på tvättbräden från Hohults Snickerifabrik.

 Tillverkningen av tvättbräden vid Hohults Snickerifabrik upphörde dock när tvättbrädan under 1950-talet blev utkonkurrerad av tvättmaskinen.

Blenda Brädet är byggd med en stabil träram. Plåten, som är räfflad såväl horisontellt som vertikalt, är så kraftig att den kan användas på bägge sidor. Ett kvalitetsbräde som var lite dyrare än de flesta av snickeriets övriga modeller med räfflad plåt.

 Vårt Blenda Bräde har vi utrustat med flera tillbehör som ”splash”, koskälla och träblock. Dessa tillägg tillsammans med den speciella klangen från den dubbelräfflade plåten har gjort den här modellen till ett perfekt rytminstrument i vår orkester.

 När vi fick vår första spelning på 1970-talet så kom också frågan, ”Vad heter orkestern?” Vi tog ett snabbt beslut. Det fick bli någonting med namnet  Blenda, efter vår populära washboard.

 Vid pennan: Björn Carlborg